Koruyucu Diş Hekimliği

Günümüzde tıbbın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de, problemi oluşmadan durdurma diyebileceğimiz, koruyucu hekimlik önem kazanmıştır.

 

Koruyucu diş hekimliği özellikle çocuklarda büyük önem taşır. Zahmetsiz, ucuz ve acısız olduğundan çocukların diş hekimi ile ilk karşılaşmalarının koruyucu diş hekimliği ile ilgili olması tercih edilir.

 

1-HİJYEN

Ağız diş bakımını eksiksiz yapmak ancak eksiksiz bilgi ile mümkün olur. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının öğretilmesi, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve ağız diş sağlığının öneminin anlatılmasını içeren hijyen eğitimi çocuklar için olduğu kadar büyükler için de önem taşır.

 

2-FLUORID UYGULAMASI

Fluorid; bitkilerde, deniz ürünlerinde, suda ve vücudumuzun değişik dokularında bulunan, dişlerin çürümesini önleyen ve dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman düzenli diş fırçalamayı gerçekleştiremedikleri için yeterli fluorid almamış olurlar.

 

Topikal fluorid uygulaması özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanır. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Yüzeyel fluorid uygulamaları 3 yaşından itibaren başlanabilen ve tekili olabilmesi için her 6 ayda 1 tekrarlanması gereken bir işlemdir.

 

3-FİSSÜR ÖRTÜCÜ UYGULAMASI

Diş çürükleri genellikle büyük azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan çukurcuk ve tepeciklerde başlar. Pit ve fissürler olarak adlandırılan bu bölgeler oldukça dardır ve gıdaların sıkışıp temizlenememesi nedeniyle genellikle çürüklerin başladığı yerlerdir. Bu bölgelerdeki gıda ve mikroorganizma birikimi sonucu oluşacak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı bir dolgu malzemesi kullanılır. Ağızda ilk kalıcı dişlerin çıktığı dönem uygulama için idealdir. Diğer azı dişlerinin sürme zamanlarında diğerlerine de uygulanır.

 

4-YER TUTUCU UYGULAMASI

Süt dişleri çeşitli sebeplerle erken kaybedilmemektedir. Daimi dişlerin sürme dönemine kadar yandaki dişler çekim boşluğuna doğru hareket eder ve kalıcı diş için korunması gereken yer kapanabilir. Böyle durumlarda alttan gelen kalıcı diş hazır olup sürene kadar, yandaki dişler eğilerek, dönerek kaybedilmiş süt dişinin daimi diş için koruması gereken yeri kapatabilirler. Eğer erken süt dişi çekiminden sonra gelişim kendi haline bırakılırsa meydana gelen bu hareketler, gelecek daimi dişe yer kalmamasına sebep olacaktır. Böylece daimi diş ya hiç süremeyecek ya da normal yerinin dışında yer alacaktır. Yer tutucular, kaybedilen dişin sayısına göre sabit ya da hareketli olarak hazırlanabilmektedirler.